Wednesday, 17 October 2018 | News today: 0

Two years from Skopje deadly floods

Пред две години, Скопје беше погодена од неверојатна бура од поројни дождови и силни ветришта кои ги зазедоа животите на 22 лица.

Жртвите ги поздравија селата Сингелик, Стајковци, Смилковци и Арачиново, северно од главниот град на Македонија, кои беа особено погодени од поплавените домови и уништени автомобили. Дел од кружниот пат на градот исто така беше исчистен.

На 6 август 2016 година, 93 mm дожд падна во првите неколку часа од невремето, што траеше добро во ноќта.

Околу илјада граѓани беа евакуирани во ноќта на 6 август.

Во деновите по невремето, луѓето од цела Македонија почнаа да собираат помош за оние кои најтешко ги погодија во координирани напори со Црвениот крст, кризниот штаб и релевантните институции.

8 август 2016 година беше прогласен за ден на жалост во Македонија.

Канцеларијата за метеоролози на земјата ја нарече бура “метеоролошки феномен”.