The small bakery in Skopje’s western district of Gjorce Petrov, owned by the family of VMRO-DPMNE Vice President Vladimir Misajlovski, was bombed overnight. Misajlovsk isaid that the bakery was attacked at 3 in the morning, when someone threw an explosive device inside causing significant damage.

Luckily there are no casualties and no-one is hurt. This is the second time I’ve been attacked – my house was firebombed during the 2017 elections. The message, coming at the beginning of the campaign, is clear. I will not be deterred, the change is coming. Macedonia is my home and I will not give it up, Misajlovski said.

The attack occurred on the main boulevard in the area, which is a very busy place during the day, and even at nights. Misajlovski leads the VMRO list at the coming general elections for the 2nd electoral district.

Од власта велат "можеме" , дека сме на "прав пат", и дека било " нормално", но на терен се е поинаку. Околу 3 часот наутро во малата продавница на главната улица во Ѓорче Петров која што моето семејство ја работи со децении, фрлена е експлозивна направа и причинета е материјална штета. Фала му на Бога нема човечки жртви ниту некој е повреден. На свовиден начин се продолжува пироманската традиција откако претходно во текот на изборите 2017та година имаше пожар во мојот дом. Нема да навлегувам што и како, кој е и каква е нарачката. Пораката која ја праќаат до мене пред стартот на кампањата сама си се испишува, ама одговорот е дека нема да ме поколебате, ниту исплашите! Нема потреба од нервоза, промените се незапирливи. Македонија е мојот дом, и јас од него не се откажувам и огромен мотив плус да се сменат работите. И да на крај ќе додадам, Македонија ќе победи!

Gepostet von Vlado Misajlovski am Sonntag, 21. Juni 2020