Russian President Vladimir Putin took to the ice on Moscow’s iconic Red Square on Saturday for a traditional festive game with fellow government officials and former NHL stars, RT reported.

Putin took part in the ‘Night League’ game in the heart of the Russian capital alongside others including Minister of Defense Sergey Shoigu and former NHL veterans Pavel Bure and Viacheslav Fetisov.

Снимките од настанот покажаа дека Путин се загреваше во студениот Москва воздух со некои практични снимки поради живописното заднина на Кремљ.

Тоа можеби не е единствениот хокеј што Путин го игра за време на празничната сезона, како што тој му рече на локалниот печат на настанот дека, додека тој нема конкретни планови за претстојните зимски одмори, тој повторно може да го погоди мразот.

“Немам никакви посебни планови, ќе бидам тука во Москва”, изјави рускиот лидер за телевизискиот канал “Русија 24”.

“Тогаш ќе видиме, можеби ќе играм хокеј и ќе скијам”, додаде тој.

Путин е добро познат фан на хокеј, а честопати има и игри во НХЛ – наречен НХЛ за кратко, исто како и познатата Северна Американска лига.

Таа е основана во 2011 година за иницијативата на Путин да го популаризира хокејот во Русија и да ги привлече постарите луѓе на ринките за да уживаат во вечерта по работата.